Økologisk vin

Om Økologisk Vin

Hos økodruen.dk forhandler vi kun økologiske og biodynamiske vine. Ved at vælge en af vores vine, får du en god vinoplevelse, uden at gå på kompromis med hensynet til miljøet og din sundhed.

Tidligere havde økologisk vin et dårligt ry i vinverdenen, men i de seneste årtier er der opnået enighed om, at indførelsen af økologiske principper inden for vinproduktion på ingen måde går ud over vinens kvalitet og smag. Dette dogmeskifte har medført en stor stigning i både produktion og salg af økologisk vin.

Vi vil i det efterfølgende kort beskrive, hvad det vil sige, når en vin er økologisk og biodynamisk. Det fremgår af vores produktbeskrivelser, hvilke økologicertifikater hver enkelt vin har. Nederst på denne side er der henvisninger til sider, hvor du kan læse mere om de enkelte certifikater.

økologisk vin i frankrig
økologiske vindruer

Vin på økologiske druer - økologisk vin i EU

Hos økodruen.dk sælger vi kun vin produceret i EU.

Indtil 1. august 2012 var der ingen regler i EU's økologiforordning om hvilke behandlingsmetoder, tilsætnings- og hjælpestoffer, der måtte anvendes i produktionen af vin. Vinen måtte derfor kun sælges som vin fremstillet af økologiske druer. På marker med økologisk dyrkede druer er der forbud mod herbicider (ukrudtsmidler) og syntetisk kvælstofgødning. Det er dog tilladt at sprøjte med henholdsvis svovl og kobber, for at bekæmpe de to svampesygdomme oidium og meldug.

Efter 1. august 2012 skal vinen, for at få det økologiske EU-logo, leve op til en lang række regler om fremstillingsmetoder og tilsætningsstoffer. Blandt andet er der krav om et lavere sulfitindhold i økologisk vin end i konventionel vin. Indenfor økologisk vinproduktion må der desuden kun benyttes 30 ud af de 55 tilsætningstoffer, der er lovlige i konventionel vinproduktion. EU’s regler for økovin har fået meget kritik, fordi en lang række af disse tilsætningsstoffer slet ikke er nødvendige i vinproduktionen. En vin kan altså være EU-certificeret økologisk, selvom den indeholder en masse tilsætningsstoffer. Det siger således ikke ret meget om flaskens indhold. Der findes en række organisationer, der har langt skrappere krav til økologisk vinproduktion.

Vores leverandører sætter en stor ære i, at deres vinproduktion er så miljøvenlig som mulig, og de har ofte fremstillet økologisk vin længe før, de er blevet certificeret. De er ikke alle certificeret af EU, og må derfor ikke kaldes økologisk efter EU-standard, men de er certificeret efter ordninger, der stiller skrappere krav til produktionen. Det vil fremgå af vinenes beskrivelser, hvilke certifikater de har.

Biodynamisk vin

Biodynamisk vindyrkning kan betragtes som en overbygning af den økologiske. Udover at biodynamiske vinbønder ikke bruger sprøjtemidler på deres marker og kun en begrænset mængde tilsætningsstoffer i deres produktion af vinen, er der også en række lidt mere utraditionelle metoder, biodynamiske vinbønder gør brug af.

Den biodynamiske vinbondes arbejde foregår f.eks. efter en astrologisk kalender og de bruger forskellige naturlige præparater i deres vinmarker. Formålet med den biodynamiske fremgangsmåde er at genskabe den naturlige balance mellem planten, jorden og kosmos.

lær mere om økologisk vindyrkning

Vinenes certifikater

Herunder kan du se de forskellige økologiske certificeringer, som vores vine falder under. Klik på et logo for at læse mere om certifikatet.

EU organic farming logo - økologisk certificat    AB Agriculture Biologique - økologisk certificat    bollino ICEA biologico - økologisk certificat    Demeter biodynamic quality certificate    ECOCERT organic certificate